Jak wygląda mączniak prawdziwy?

Mączniak to choroba grzybowa, która objawia się białym lub jasnoszary nalotem na liściach. Na początku jest on delikatny i występuje miejscowo. Z upływem czasu zwiększa powierzchnię i staje się bardziej intensywny. Może występować na liściach, pędach i pączkach. Liście i łodygi zaatakowane przez mączniaka zamierają.

Wśród domowych sposobów na mączniaka nie może zabraknąć tych, które wykonamy z produktów dostępnych w naszej kuchni oraz roślin dostępnych na łąkach. Duża ich część skutecznie zwalcza mączniaka. Redukuje stosowanie chemicznych substancji, poza tym moc wyciągów i wywarów stanowi wsparcie dla rozwoju roślin. Domowe sposoby zwalczania mączniaka:

  • W pierwszej kolejności odcina się zaatakowane liście. Usunięte liście najlepiej spalić, aby mączniak nie rozniósł się.
  • Mleko i serwatka – w celu zwalczenia grzyba należy litr chudego mleka rozpuścić w 4 litrach chłodnej wody. Tak przygotowaną substancję rozpyla się co dwa dni przez dwa tygodnie. Należy również spryskać ziemię wokół roślin.
  • Proszek do pieczenia - składa się on zwykle z sody i soli kwasu winowego. Na 5 l letniej wody bierze się 3 opakowania proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego i 3 krople płynu do mycia naczyń. Tak przygotowaną miksturą trzeba raz na tydzień spryskać rośliny. Ta metoda jest skuteczniejsza od tej z użyciem mleka.
  • Czosnek – należy rozgnieść 10 ząbków czosnku i rozpuścić w litrze wody. Pozostawia się na noc, aby naciągnęło. Do płynu dolewa się 3 łyżki oleju rzepakowego i 4 litry wody. Tak przygotowaną substancją spryskujemy rośliny co 3-4 dni.
  • Wywar ze skrzypu polnego – taki wywar przygotowuje się następująco: świeże lub suszone ziele zalewa się zimną wodą w proporcji 1kg świeżego ziela lub 200 gram suszonego na 10 litrów wody. Następnie gotuje się przez 30 minut. Wywar należy rozcieńczyć w proporcjach 1:4. Opryskuje się rośliny co kilka dni przez dwa tygodnie.
  • Wyciąg z krwawnika – wywar przygotowuje się z 1 kilograma świeżych kwitnących roślin lub 200 gram suszu. Należy dodać do 10 litrów wody i pozostawić na dobę. Po upływie czasu preparat rozcieńczamy w wodzie w proporcjach 1:10. Spryskuje się zapobiegawczo lub w początkowej fazie choroby.
  • Olejki eteryczne na mączniaka – z tym grzybem można spróbować walczyć za pomocą olejków eterycznych. Najpopularniejszy to ten z drzewa herbacianego. Można z niego stworzyć skuteczny środek na mączniaka. W tym celu mieszamy łyżeczkę olejku z litrem wody. Spryskuje się zaraz po zauważeniu choroby. Spryskuje się raz na tydzień.
  • Wywar z wrotyczu – w celu przygotowania specyfiku bierzemy 500 gram świeżego ziela lub 75 gram suszu na 10 litrów wody, odstawiamy na dobę po czym zagotowujemy. Tak przygotowany specyfik rozcieńczamy w proporcjach 1:5. Nie należy stosować tego oprysku na rośliny, które mamy w zamiarze spożyć w przeciągu 3 tygodni.
  • Soda w walce z mączniakiem – soda w walce z grzybami jest równie skuteczna, co preparaty dostępne na rynku. W celu sporządzenia preparatu należy wziąć 4 gramy sody oczyszczonej i rozpuścić w litrze wody. Następnie dodaje się 4 gramy szarego mydła. Całość dokładnie mieszamy i rozpryskujemy na roślinach w tygodniowych odstępach.
  • Napar z cebuli – należy zalać 100 gram łusek cebuli z 5 litrami gorącej wody. Następnie pozostawiamy na 1-2 dni Następnie odcedzamy i możemy już spryskiwać zarażone rośliny.
  • Drożdże – oprysk przygotowuje się z 500 gramów drożdży 500 ml mleka i 10 litrów wody. Do roztworu można dodać łyżkę rozpuszczonego szarego mydła. Drożdże utrudniają rozwój grzybom wielokomórkowym.

Co robić, aby rośliny nie były atakowane przez mączniaka:

  • usuwanie i niszczenie porażonych części roślin,
  • stosuje się płodozmian,
  • unikać moczenia liści podczas podlewania,
  • dokładne usuwanie resztek kwiatów pozostałych na rabacie po zbiorach,
  • zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy roślinami
  • a także wyborze i uprawie odpornych na mączniaka odmian warzyw i owoców oraz zakupie zdrowych sadzonek i nasion u sprawdzonego sprzedawcy.

Jakie rośliny atakuje mączniak?

Ten grzyb bez wyjątku atakuje wszystkie rośliny uprawiane w ogrodach, na działkach, na balkonach, a także domowe rośliny doniczkowe. Najbardziej narażone na grzybienie są następujące rośliny:

  • drzewa liściaste takie jak klon, wierzba, dąb i brzoza,
  • krzewy ozdobne jak róże, berberys i bukszpan,
  • rośliny owocowe jak grusza, truskawka, wiśnia i jabłoń,
  • rośliny warzywne takie jak pomidor, dynia, cukinia i cebula,
  • byliny ogrodowe takie jak hortensja, hiacynt i tojad,
  • kwiaty balkonowe jak begonia, azalia i surfinia.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież