Praca w kuchni ma swoje wady i zalety. Bez wątpienia do wad należy praca przy gotowaniu gdzie para z garnków przeszkadza tak samo bardzo jak swąd przypalonego mięsa.

Dlatego też ważnym elementem wyposażenia każdej kuchni jest okap kuchenny nad kuchenką. Warto zadbać o odpowiedni dobór okapu kuchennego do rodzaju kuchenki i ilości gotowanych naraz potraw. Zbyt słaby odbiór pary z pewnością odbije się niekorzystnie na zdrowiu kucharki. Z drugiej strony patrząc zbyt wydajny okap kuchenny nie jest nikomu potrzebny i jest to zbyteczny wydatek sięgający nie małej kwoty, gdyż nowoczesne okapy wyposażone w nowinki nie są rzeczą tanią. Okapy kuchenne tak jak inne urządzenia poddają się duchowi czasu i wyposażane są w coraz to nowocześniejsze dodatki. Prześledźmy to.




Okap kuchenny – wyposażenie:

  • Czujnik zapachu to opcja dla nieco leniwych kucharek, gdyż samoczynnie włącza okap kiedy wyczuje opary w garnków i samoczynnie wyłącza gdy powietrze jest czyste.
  • Minutnik jak w zegarkach po ustaleniu czasu odmierza i sygnalizuje jego upłynięcie.
  • Czujnik czyszczenia. Jak wiadomo tłuszcz i jego pracy zbierają się w filtrze więc niektóre modele pochłaniaczy sygnalizują konieczność umycia filtra nie rzadko w zmywarce. Uwaga! Nie wszystkie filtry można myć w zmywarkach.
  • Oświetlenie montowane w okapie to ciekawe i przydatne rozwiązanie przy minimalnym dopływie światła dziennego do kuchenki. Lampki LED, jarzeniówki czy zwykłe żarówki wszystko nadal jest dostępne w niektórych modelach okapów.
  • Wyświetlacz zamieszczony w okapie podaje wiele cennych informacji takich jak wskazanie minutnika, godzina oraz na którym poziomie pracuje pochłaniacz nad kuchenką.
  • Wyłącznik czasowy, który można ustawić tak aby po zakończeniu czynności związanych z gotowaniem okap mógł oczyścić powietrze z resztek zapachu.

Rodzaje okapów kuchennych

Przede wszystkim są dwa główne rodzaje okapów. Pochłaniacze, które zasysane powietrze oczyszczają z tłuszczy i przepuszczają powietrze przez filtr, który niweluje zapach i usuwa dym, a następnie wprowadza powietrze z powrotem do kuchni. Jest to tak zwany obieg zamknięty. Drugi rodzaj okapów to wyciąg, którym zassane powietrze znad kuchenki kanałem wentylacyjnym jest usuwane na trwałe z kuchni.

Przejdźmy do rodzajów okapów kuchennych. O przynależności do odpowiedniej grupy bierze się pod uwagę wygląd oraz szereg zastosowanych technologii. I tak:

  • Okapy szafkowe jak sama nazwa wskazuje znajdują się w w znacznej części w szafkach, a odprowadzenie zanieczyszczonego powietrza następuje rurą na przykład aluminiową do szybu wentylacyjnego którędy wydostaje się na zewnątrz budynku.
  • Okapy montowane w blacie instalowane są na ramieniu nad płytą grzewczą. Cechą rozpoznawczą jest unikatowy i nowoczesny wygląd.
  • Okapy przyścienne, które są można powiedzieć najpopularniejsze w domowych gospodarstwach. Montowane są na ścianie. Posiadają charakterystyczny wylot do szybu wentylacyjnego. W tych okapach ruch powietrza wymusza silnik z wiatraczkiem.
  • Okapy montowane pod szafką świetnie nadają się do małych powierzchni gdzie użytkownik mało kuchci.
  • Okapy uchylne posiadają jakby drzwiczki, które po otwarciu uruchamiają okap, którego powierzchnia wchłaniająca nie jest równoległa z kuchenką.
  • Okapy wyspowe montowane są bezpośrednio do sufitu nad kuchenką lub płytą grzewczą. Wygląd jest atrakcyjny, estetyczny i nowoczesny. Niestety okapy te są stosunkowo drogie. Spełniają swoją rolę w dużych kuchniach w tak zwaną wyspą na której wmontowana jest płyta grzewcza.

jaki kupić okap kuchenny

Najważniejsze parametry okapów kuchennych

W okapach kuchennych mamy do czynienia z kilkoma parametrami na które warto zwrócić uwagę. Jednym z nich jest średnica wylotu. Przyjęto dwie wartości 12 i 15 centymetrów. Ma to związek z wielkością montowanych silników w okapach. W szerszych okapach o większej powierzchni wchłaniania są montowane silniki o większej mocy co za tym idzie o większych gabarytach.  W mniejszych okapach kuchennych silniki mają mniejszą moc i zarazem mniejszy rozmiar więc wylot ma mniejszą średnicę w tym przypadku 12 centymetrów.

Kolejny parametr to wydajność. Przyjęto, że wydajność okapu mierzona w m3/h była sześciokrotnie większa od powierzchni kuchni mierzonej w m3. Dla przykładu. Kuchni ma wielkość 16 m3. Mnożymy to zatem przez 6, co daje 96m3 więc okap, który zakupimy powinien mieć minimum taka wydajność czyli 96m3/h.

Warto również wziąć pod uwagę poziom emitowanego hałasu, który nie powinien przekraczać w mieszkaniu 50dB, gdyż jest to szkodliwe dla domowników. Mowa tu oczywiście o poziomie hałasu na najwyższym „biegu”. Większość okapów kuchennych spełnia tą wartość lub nieznacznie przekracza. Mając kuchnię otwartą na salon z częścią jadalną domownicy przebywający w chwili gotowania w salonie nie chcą mieć zbyt mocno zakłóconego spokoju i zagłuszonej rozmowy.

Wymiary: w tym temacie należy podać trzy podstawowe szerokości okapów to jest 60, 70 i 90 centymetrów. Produkowane są również okapy o niestandardowych wymiarach czyli szerokości 50 i 120 centymetrów. W końcu okapy kuchenne stosowane są nie tylko w domostwach, ale również w lokalach gastronomicznych w tym w restauracjach.

Regulacja siły zasysania to kolejny parametr. W okapach kuchennych stosuję się dwa sposoby zwiększania siły zasysającej. Jednym z nich jest sposób skokowy z wykorzystaniem przycisku zmieniającego „bieg” na wyższy lub redukujący. Drugi sposób to zmiana ciągła (płynna) za pomocą „pokrętełka”, które zwiększa lub obniża siłę zasysania. To główne parametry na które warto zwrócić uwagę wybierając okap kuchenny na swoje potrzeby. Nie ma sensu kupować okapu, który aż w nadmiarze zaspokaja nasze potrzeby, gdyż nie wykorzystamy jego możliwości, a taki okap swoje kosztuje.

Z pewnością wśród bogatej gamy oferowanych okapów kuchennych znaleziony i wybrany zostanie ten właściwy spełniający oczekiwania właścicieli kuchni lub lokalu gastronomicznego.